První trimestr těhotenství
První trimestr těhotenství
Bc. L. Berešová Bc. L. Berešová
5 minut čtení

Zjistila jste radostnou zprávu z pozitivního těhotenského testu, ale vlastně nevíte, co všechno to pro vás v nejbližších dnech a týdnech znamená? Jaké jsou příznaky prvního trimestru těhotenství a jaké obtíže ho mohou doprovázet? Jak se stravovat a čeho se naopak vyvarovat? Čtěte dál a udělejte si přehled v základních informacích. 

Do oblíbených

První trimestr těhotenství

Bc. L. Berešová Bc. L. Berešová
5 minut čtení

Zjistila jste radostnou zprávu z pozitivního těhotenského testu, ale vlastně nevíte, co všechno to pro vás v nejbližších dnech a týdnech znamená? Jaké jsou příznaky prvního trimestru těhotenství a jaké obtíže ho mohou doprovázet? Jak se stravovat a čeho se naopak vyvarovat? Čtěte dál a udělejte si přehled v základních informacích. 

Do oblíbených

Příznaky prvního trimestru

Ještě před první návštěvou gynekologa nebo těhotenským testem, vám vaše tělo může samo napovědět začátek těhotenství. Vynechání menstruace je sice nejznámějším, ale zdaleka ne jediným příznakem. Menstruace může vynechat už dva týdny po oplodnění, ale u některých žen může slabé krvácení přetrvat dokonce až do šestého měsíce. Další nápovědou je ranní nevolnost, která trápí až polovinu nastávajících maminek a nemusí se nutně objevovat jen ráno. Dobrou zprávou je, že obvykle odeznívá po prvním trimestru. K dalším příznakům potom patří i častější potřeba močení, zvýšená únava, citlivé prsy nebo vaginální výtok. Vlivem hormonálních změn potom můžete zaznamenat citlivější čich nebo zvláštní chutě.

1. trimestr screening: co to je a jak probíhá

Součástí těhotenství je i pravidelné monitorování vašeho stavu. Do základních vyšetření patří sledování váhy, měření krevního tlaku, krevní testy a vyšetření moči. Mezi 12. a 14. týdnem se potom provádí první těhotenský ultrazvukový screening. Důvodem tohoto vyšetření je především zhodnocení rizika výskytu chromozomálních vad plodu.

Jídelníček a strava v těhotenství 1. trimestr

Vitamíny pro těhotné v 1. trimestru

Nejezte za dva, jezte dvakrát zdravěji. Vaše tělo vyvíjí mnohem větší námahu než jindy, a proto je důležitá kvalitní a vyvážená strava. Vše, co v těhotenství jíte, má velký vliv na budoucí zdraví vašeho dítěte. Jezte proto co nejkvalitnější, průmyslově nezpracované potraviny s důrazem na ty sezónní. Kromě vyváženého jídelníčku dopřejte svému tělu i dostatek látek a vitamínů, které jsou zásadní pro vývoj dítěte, a mezi které patří například železo, jód a kyselina listová.

Káva v prvním trimestru těhotenství

Káva v těhotenství je jedním z často diskutovaných témat a názory na její pití se různí. Pokud jste milovnicí kávy a nedokážete si bez ní představit svůj den, nemusíte zoufat. Kofein je potřeba omezit, nemusíte ho ale vypustit úplně a vypít byste měla maximálně dva šálky denně.

Užívání léků v prvním trimestru

Pokud vás během prvního trimestru potká nějaká komplikace, raději se poraďte se svým lékařem, které léky vám a vašemu děťátku neublíží.

A co vaše aktivity?

Cvičení pro těhotné a sport v 1. trimestru

Během prvního trimestru nemusíte nijak zásadně měnit svůj aktivní styl ani sportovní návyky. Pokud vám v pohybu nebudou bránit nevolnosti, můžete jezdit na kole, běhat nebo cvičit, ale s menší intenzitou, určitě ne do vyčerpání organismu. Čeho se naopak raději během prvního trimestru vzdejte, je horká koupel nebo sauna.

Pokud plánujete během následujících týdnů cestu letadlem, je vhodné ji prodiskutovat s vaším gynekologem. Létání není v těhotenství vyloučené, jen je první trimestr považován za rizikovější období.

Obtíže během prvního trimestru

Krvácení a špinění v prvním trimestru

Na začátku těhotenství se oplodněné vajíčko zahnízďuje do děložní sliznice. To může vyvolat lehké špinění nebo krvácení, ale pokud s tím nejsou spojeny další komplikace, většinou se nejedná o nic vážného. Na druhou stranu, v takových chvílí je dobré a přirozené poradit se s lékařem.

Únava v prvním trimestru

Jak už jsme zmínili na začátku, během prvního trimestru můžete být více unavená. Je to proto, že se váš metabolismus zrychluje a hlavním úkolem vašeho těla je vyživovat vyvíjející se plod. Pokud můžete, tak odpočívejte a spěte.

První trimestr a bolest břicha

Bolesti v podbřišku jsou poměrně běžným jevem a zažívá je až polovina žen. Mohou být způsobené růstem dělohy. Pokud jsou bolesti křečovité, je lepší poradit se s lékařem.

Výtok v prvním trimestru těhotenství

Častou situací je i vaginální výtok bez svědění a pálení. Má ho na svědomí děložní hrdlo, které tvoří hlenovou zátku. Ta blokuje otevírání dělohy směrem do pochvy a brání tak plod před možnými infekcemi.

Nejčastější otázky

Pojďme se na závěr společně podívat ještě na několik nejčastějších otázek:

Kdy končí a jak dlouho trvá 1. trimestr?

Délka prvního trimestru je prvních 13. týdnů vašeho těhotenství. Začíná prvním dnem vaší poslední menstruace a končí posledním dnem třináctého týdne.

Jak přežít první trimestr?

První trimestr je čas, kdy se ve vašem těle dějí bouřlivé změny. Tělo se adaptuje na nový stav a každá žena ho může vnímat velmi individuálně. Ať už ho prožíváte jakkoliv, vězte, že je to pouze časově omezené období, které vede k tomu největšímu zázraku na světě.

Čeho se vyvarovat v 1. trimestru?

V průběhu vašeho těhotenství zanechte kouření i pití alkoholu. Dbejte na svou životosprávu a raději se vyhněte plísňovým sýrům, syrovému masu i dalším tepelně neošetřeným potravinám živočišného původu. Dávejte si pozor na některé bylinky, jejichž konzumace je v době těhotenství nevhodná.


Jaký je vývoj vašeho děťátka v prvním trimestru těhotenství?

Zadejte svůj e-mail a dostaňte z Nutriklubu víc!
Získejte cenné rady od našich odborníků a množství další výhod!
Přidejte s k nám!

Přečtěte si, co vás čeká v konkrétních týdnech:

Vyberte si týden
1. Týden těhotenství 2. Týden těhotenství 3. Týden těhotenství 4. Týden těhotenství 5. Týden těhotenství 6. Týden těhotenství 7. Týden těhotenství 8. Týden těhotenství 9. Týden těhotenství 10. Týden těhotenství 11. Týden těhotenství 12. Týden těhotenství 13. Týden těhotenství
Pomohl vám článek?
Související témata
Příprava na porod
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Příprava na porod
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU