Mýta a fakta o koronaviru COVID-19
Mýta a fakta o koronaviru COVID-19
4 minuty čtení

V souvislosti s pandemií koronaviru COVID-19 koluje spousta mýtů a neověřených informací. Připravili jsme pro vás stručný seznam nejčastějších mýtů, které uvádíme na správnou míru.

Do oblíbených

Mýta a fakta o koronaviru COVID-19

4 minuty čtení

V souvislosti s pandemií koronaviru COVID-19 koluje spousta mýtů a neověřených informací. Připravili jsme pro vás stručný seznam nejčastějších mýtů, které uvádíme na správnou míru.

Do oblíbených

MÝTUS: KORONAVIRUS NEPŘEŽÍVÁ V HORKÉM A VLHKÉM KLIMATU. 

FAKT: Bohužel podle dosavadních zjištění se koronavirus přenáší všude, i v místech, kde je teplé a vlhké počasí. Proto je důležité dodržovat pravidlo 3R ministerstva zdravotnictví ČR: ruce/roušky/rozestupy. RUCE: Pravidelně si myjte ruce teplou vodou a mýdlem nebo používejte dezinfekci. ROUŠKY: Při pohybu v uzavřených prostorách s vyšší koncentrací osob je nejúčinnější prevencí nosit roušku. ROZESTUPY: Dodržujte bezpečné rozestupy alespoň 2 metry od ostatních osob.

MÝTUS: CHLADNÉ POČASÍ ELIMINUJE KORONAVIRUS.

FAKT: Lidské tělo, kde virus prosperuje, má teplotu od 36,5 °C do 37 °C bez ohledu na venkovní teplotu. Tím pádem chladné počasí neeliminuje koronavirus. Abyste ochránili sebe i vaše dítě, dodržujte pravidlo 3R.

MÝTUS: KOUPÁNÍ DÍTĚTE V HORKÉ VANĚ OCHRÁNÍ DÍTĚ PŘED INFEKCÍ KORONAVIREM.

FAKT: Koupání vašich nejmenších v horké vaně je neochrání před nákazou koronavirem. Jejich tělesná teplota zůstává od 36,5 °C do 37 °C bez ohledu na teplotu vody ve vaně nebo sprše. Buďte také opatrní, protože velmi horká voda může vašim dětem ublížit.

MÝTUS: KORONAVIRUS MŮŽE BÝT PŘENÁŠEN ŠTÍPNUTÍM KOMÁREM

FAKT: Zatím neexistuje žádný důkaz o tom, že by koronavirus přenášeli komáři. Koronavirus je respirační virus, který se šíří primárně prostřednictvím kapének, když infikovaný člověk kýchá nebo kašle, nebo přes kapičky slin, či kapénkami z nosu. Nejlepším způsobem, jak ochránit sebe a své děti, je dodržování pravidla 3R.

MÝTUS: TEPLOMĚR DOKÁŽE ODHALIT, ZDA JE DÍTĚ INFIKOVANÉ KORONAVIREM

FAKT: Teploměry jsou užitečné při určování teploty u dětí, ať už při infekci koronavirem nebo z jiných důvodů. Nedokáží však určit, zda je dítě nakažené, pokud nemají teplotu. Je to proto, že děti obvykle teplotu nemají, nebo trvá 2-10 dní, než se u lidí infikovaných koronavirem projeví vysoké teploty.

MÝTUS: VYPLACHOVÁNÍ NOSU DÍTĚTE SOLNÝM ROZTOKEM HO POMŮŽE OCHRÁNIT PROTI INFEKCI KORONAVIREM

FAKT: Neexistuje důkaz, že by pravidelné proplachování nosu solným roztokem chránilo před respiračními infekcemi, jako je koronavirus. Pravidelné vyplachování nosu však může pomoci k zotavení při běžném nachlazení.

MÝTUS: MLADÍ LIDÉ SE NEMOHOU NAKAZIT KORONAVIREM

FAKT: Koronavirus může postihnout všechny věkové kategorie. Starší osoby a osoby s již existujícími zdravotními problémy (např. astma, cukrovka, srdeční onemocnění) jsou více náchylné k těžkému průběhu onemocnění koronavirem.

MÝTUS: ANTIBIOTIKA JSOU PREVENCE A DOKÁŽOU KORONAVIRUS LÉČIT

FAKT: Antibiotika nefungují proti virům. Proto by antibiotika neměly být používány jako prevence nebo léčba při infekci koronavirem. Pokud je však člověk hospitalizován, může být léčen antibiotiky kvůli možným přidruženým infekcím bakteriálního původu.

MÝTUS: LÉKY NA TERAPII KORONAVIROVÉ INFEKCE UŽ BYLY VYNALEZENY.

FAKT: Bohužel, zatím neexistuje konkrétní lék, který by dokázal koronaviru předejít nebo ho vyléčit. Momentálně pracuje na výzkumu a vývoji vakcíny a léčby mnoho institucí po celém světě, ale zatím žádná z nich zatím nebyla schválena. Nejlepší způsob, jak porazit virus je vašimi vlastními protilátkami a pouze ti, kteří mají těžký průběh onemocnění, by měli být hospitalizováni v nemocnici.

MÝTUS: VAKCÍNA PROTI PNEUMONII VÁS OCHRÁNÍ PŘED KORONAVIREM

FAKT: Vakcíny proti zápalu plic, jako např. pneumokoková vakcína a vakcína proti Haemophilus influenza typu B, nedokáží tělo ochránit před koronavirem. Přesto, že vakcíny nejsou efektivní proti COVID-19, očkování proti respiračním onemocněním je velmi doporučeno na ochranu zdraví vás i vašich nejmenších. Virus je nový a odlišný, a proto potřebuje vlastní vakcínu. Výzkumníci po celém světě se snaží vakcínu vyvinout, ale aktuálně ještě není k dispozici.

MÝTUS: VYSOUŠEČE RUKOU DOKÁŽOU ELIMINOVAT KORONAVIRUS

FAKT: Vysoušeče rukou jsou absolutně neefektivní při eliminaci koronaviru. Nejlepší způsob, jak ochránit sebe i vaše dítě je dodržováním pravidla 3R.

MÝTUS: ULTRAFIALOVÉ DEZINFEKČNÍ LAMPY ZABÍJEJÍ KORONAVIRUS.

FAKT: UV lampy by se neměly používat při dezinfekci dětských rukou nebo pokožky, protože UV záření může způsobit podráždění kůže.

MÝTUS: NASTŘÍKÁNÍ ALKOHOLU ČI CHLORU NA CELÉ TĚLO ZABÍJÍ KORONAVIRUS

FAKT: Nastříkání alkoholu nebo chloru na dětské tělo je nesmírně nebezpečné a může kůži uškodit. Tato metoda ani nepomůže zneškodnit viry, pokud jsou již v těle. Alkohol a chlor jsou efektivní při dezinfekci povrchů, ale musí se používat správně.

MÝTUS: KONZUMACE ČESNEKU JE PREVENCÍ PROTI INFEKCI KORONAVIREM.

FAKT: Česnek je zdravý a má i antimikrobiální vlastnosti. Neexistuje však důkaz o tom, že by konzumace česneku chránila lidi před koronavirem.

BUĎTE OPATRNÍ  
INFORMUJTE SE A DODRŽUJTE DOPORUČENÍ LÉKAŘE!

Je velmi důležité, abyste byli informováni o nejnovějších informacích ohledně koronaviru, které jsou dostupné na stránkách Ministerstva zdravotnictví ČR. Prosíme, pravidelně tyto stránky navštěvujte. Vždy dbejte na důvěryhodný zdroj. Tyto informace neslouží jako náhrada odborného lékařského doporučení. Pokud máte otázky nebo obavy, prosíme, kontaktujte svého lékaře.


Pomohl vám článek?
Související témata
Koronavirus (COVID-19)
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Koronavirus (COVID-19)
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU