COVID-19: Stresující období – jak ho zvládat
COVID-19: Stresující období – jak ho zvládat
Mgr. et Mgr. Jitka L.
4 minuty čtení

Je pochopitelné, že období, kdy jste vy a vaši nejmenší uzavření na delší čas v domácnosti, je stresující. V článku přinášíme několik rad a jednoduchých technik vytvořených na základě Světové zdravotnické organizaci pro děti a rodiče.

Do oblíbených

COVID-19: Stresující období – jak ho zvládat

Mgr. et Mgr. Jitka L.
4 minuty čtení

Je pochopitelné, že období, kdy jste vy a vaši nejmenší uzavření na delší čas v domácnosti, je stresující. V článku přinášíme několik rad a jednoduchých technik vytvořených na základě Světové zdravotnické organizaci pro děti a rodiče.

Do oblíbených

PRO DĚTI

Sleepy baby with mum

Jako rodiče chápeme, že každé dítě je jiné a na stres reaguje každý malý človíček po svém. Některé děti jsou citově závislé, jiné jsou naštvané, ostatní nervózní. Světová zdravotnická organizace (WHO) předkládá jednoduché tipy a techniky, které pomohou lépe zvládat stres, abyste se vy i vaše deti mohli uvolnit a měli o jednu starost méně. Protože šťastné dítě dělá šťastné rodiče.

Vyměňte stres za podporu

Nejlepší způsob, jak zmírnit stres dítěte, je podpora. Nereagujte přehnaně pokud jsou děti vystresované, situaci tím jenom zhoršíte. Namísto toho jim ukažte, že je podporujete, vyslechněte jejich obavy a uklidněte je tím, že jste v tom společně.

Láska, láska, láska

Zadejte svůj e-mail a dostaňte z Nutriklubu víc!
Získejte cenné rady od našich odborníků a množství další výhod!
Přidejte s k nám!

Tak jako vy, i vaše děti potřebují extra dávku lásky a pozornosti během tohoto období. Každý den si najděte chvilku a věnujte se pouze a jenom dětem. Nezapomínejte jim naslouchat a uklidnit je. Pokud je to možné, přizpůsobte způsob relaxu dětem a hrajte si společně, obě strany se budou cítit lépe.

Zůstaňte spolu

Zkuste být s vašimi nejmenšími co nejvíce to jde. Když sourozence oddělíte od sebe, berete jim zdroj přátelství. Pokud jsou z nějakého důvodu děti oddělené, ujistěte se, že mezi nimi probíhá pravidelný kontakt, ať už prostřednictvím telefonu nebo internetového chatu.

Vytvořte rutinu

Zaveďte denní rutinu. Jestli zatím žádnou nemáte, buďte kreativní a berte ohled na vaše okolí a na fakt, že děti rády střídají či kombinují učení s hrou a relaxem během dne.

Vysvětlete jim, co se děje

Pokud je vaše děťátko dost staré na to, aby chápalo souvislosti, zkuste mu vysvetlit, co se děje ohledně koronaviru a jak společně eliminujete riziko nákazy. Nebojte se je v klidu připravit na to, co se stane, když někdo onemocní. Vaše dítě je pravděpodobně moudřejší, než si myslíte.

PRO RODIČE

Feet&Hands

Při zodpovědnosti o děti a pokračovaní v běžném životě jakoby se nic nedělo, není neobvyklé, že se rodič cítí smutný, vystresovaný, zmatený, vystrašený nebo naštvaný v takovémto období. Zde je pár tipů jak změnit perspektivu/náhled a změnit negativní situaci na pozitivní.

Nejste v tom sami

Promluvit si s lidmi pomáhá vyjádřit naše pocity a pozvednout náladu. Vezměte telefon a zavolejte blízkému příteli nebo rodinnému příslušníkovi či někomu, koho jste delší dobu neslyšeli. Jsme v tom všichni spolu a také se z toho spolu dostaneme.

Vždy je co dělat

Pokud musíte zůstat v izolaci, dodržujte zdravý a aktivní životní styl - dodržujte zdravou stravu, noční spánek, denně cvičte a buďte v kontaktu s těmi, které máte nejraději. Pokuste se brát tuto situaci tak normálně, jak to jen jde a užívejte si to.

Mějte čistou hlavu

Kouření, alkohol nebo jiné drogy mohou trošku pomoci uniknout situaci, ale nepomohou vám vyrovnat se s emocemi. Pokud se cítíte zahlceni, s někým o tom mluvte, s blízkým přítelem, sociálním pracovníkem nebo i s poradcem.

Pokud hledáte fyzickou nebo mentální pomoc, zkuste si promyslet, kam je nejlepší jít.

TIP: Například se může obrátit na vojenské psychology, kteří nabízí bezplatnou veřejnou pomoc/konzultaci – více informací ZDE.

Držte se faktů

Shromážděte si informace, které vám pomohou zhodnotit rizika/situaci, takže budete moci učinit rozumná preventivní opatření. Najděte si důvěryhodný zdroj informací, kterému můžete věřit, jako například webová stránka WHO nebo lokální či státní zdravotnické autority. Pokuste se také trávit méně času sledováním nebo poslechem médií. Může vás to zaplavit negativními informacemi, což vám rozhodně nepomůže.

Už jste to předtím zažili

Přestože je koronavirus unikátní situace, spolehněte se na zkušenosti, které jste využili v minulosti k překonání chorob nebo jiných životních těžkostí. Vaše osobní obranné mechanismy a skrytá síla vám znovu pomohou.

Dávejte si pozor!

Buďte informováni a dodržujte opatření doporučená zdravotníky!

Je velmi důležité, abyste byli neustále informováni o nejnovějších informacích a šíření COVID-19, které jsou dostupné na webové stránce Světové zdravotnické organizace (WHO) a na stránkách vašich národních a lokálních zdravotnických autorit. Prosím, kontrolujte je pravidelně. Vždy čerpejte informace pro vás a vaše dítě z důvěryhodných a spolehlivých zdrojů. Tyto informace nemají sloužit jako náhrada za profesionální zdravotnická doporučení. Kontaktujte profesionální zdravotníky v případě, že máte jakékoliv dotazy nebo obavy.

Informovat se můžete například na MZČR nebo SZÚ.


Pomohl vám článek?
Související témata
Koronavirus (COVID-19)
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Koronavirus (COVID-19)
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU