Zlomeniny a výrony u dětí
Zlomeniny a výrony u dětí
MUDR. Petr Tláskal, CSc. MUDR. Petr Tláskal, CSc.
3 minuty čtení

S vývojem dítěte se zvyšuje i pravděpodobnost úrazu končetin, které u dětí nejsou vzácností. S naší první pomocí při zlomeninách budete připraveni.

Do oblíbených

Zlomeniny a výrony u dětí

MUDR. Petr Tláskal, CSc. MUDR. Petr Tláskal, CSc.
3 minuty čtení

S vývojem dítěte se zvyšuje i pravděpodobnost úrazu končetin, které u dětí nejsou vzácností. S naší první pomocí při zlomeninách budete připraveni.

Do oblíbených

Poranění kůže

V případě, že je poranění provázeno krvácením z poraněné kůže, ošetřete nejdříve krvácející ránu. Pokud je rána zašpiněná, prolijte ránu peroxidem vodíku nebo jiným desinfekčním prostředkem a nejlépe sterilními čtverečky dále vysušte.

Dále dle potřeby buď nechte zaschnout, nebo při větší a dále krvácející ráně překryjte sterilním obvazem. Sterilní krytí je možné koupit v lékárně, pozor však na datum použitelnosti, které je vždy na balení vyznačeno.

Zlomenina

Pokud je poranění provázeno otokem a výraznou bolestivostí končetiny, je nutno uvažovat o zlomení kosti. Manipulace s končetinou může vést v případě pohybu úlomků kostí k dalšímu poranění okolních tkání a zvláště cév a nervů. Proto pokud možno s končetinou nehýbejte. Před transportem dítěte k lékaři je vhodné končetinu fixovat.

Jak končetinu fixovat?

Končetinu fixujeme dlahami, které pochopitelně běžně v domácnosti nemáme, proto použijte vhodné náhrady – tyč od smetákurolička od potravinářské fólie, deska nebo např. lyžařská hůlka
Nepoužívejte plastová pravítka, jelikož se snadno lámou. K fixaci končetiny by neměly být použity ani žádné ostré předměty nebo předměty, na které by mohla dítěti vzniknout kožní alergie.

Zásadou je, že vzájemně protilehlé strany končetiny podložíme dlahou nebo nějakým pevným materiálem, který velikostí přesáhne klouby nad místem a pod místem úrazu.

Dlahy nebo jiný materiál je nutné měkce podložit tak, aby nedocházelo k přímému kontaktu dlahy s kůží pacienta. Obinadlem nebo šátkem je pak vhodné protilehlá místa končetiny kolem obou dlah fixovat. Pohyb horní končetiny můžete omezit její fixací obvazem kolem krku.

Jak poznáte zlomeninu? 

  • bylo cítit nebo slyšet, že kost praskla
  • došlo k částečné nebo úplné ztrátě pohyblivosti
  • pohne-li se postiženou končetinou, vydá skřípavý zvuk
  • deformace a abnormální pohyb v místě zlomeniny, např. ruka se ohýbá na jiném místě než v lokti
  • svalovina kolem místa zranění je ochablá
  • svalové křeče

Tipy

Budete-li chtít postižené místo chladit, např. ledem, nikdy ho nepřikládejte přímo na pokožku. Hrozí poškození kůže!

Zahrajte si s dětmi hru na nemocnici, při které si nanečisto vyzkoušíte, jak byste dítěti případné poranění končetiny v praxi ošetřili. Hru neodkládejte, zahrajte si ji třeba hned zítra.

Otevřená zlomenina

Pokud se jedná o tzv. otevřenou zlomeninu, znamená to, že je rána otevřená a koukají z ní zlomené kosti. Nikdy kousky kostí nezasunujte zpět. Krvácení zastavte nejlépe tlakovým obvazem a končetinu fixujte.

Je nutná návštěva lékaře?

Ano, rozhodně!  Zraněné dítě dopravte na nejbližší chirurgickou ambulanci nebo volejte záchrannou službu.

Výron

Kromě zlomeniny kosti se mohou u dítěte uvolnit tkáně v oblasti kloubu. V místě poranění se objeví otok - výron. Postižení je bolestivé. 

První pomoc

Zafixujte oblast postižení. Místo kolem kloubu stáhněte pružným obinadlem. Pod pružné obinadlo je potřebné kůži podložit vatou nebo jiným měkkým materiálem, aby nedošlo k poranění kůže.

Je nutná návštěva lékaře?

Ano. Dítě co nejdříve dopravte k lékaři.

NEZAPOMEŇTE

Při každém úrazu končetiny musíme posoudit její funkčnost v pohybu, případně při chůzi. Záleží na tom, jak dítě reaguje. Nemůže-li se dítě postavit na poraněnou dolní končetinu, nebo nemůže-li hýbat rukou, pak je k tomu rozhodně nenutíme.

I když se snažíte předcházet zraněním a úrazům svých dětí a poučujete je o možných nebezpečích, nezapomínejte podporovat jejich fyzickou aktivitu, která je předpokladem k utužování zdraví a správnému fyzickému ale i psychickému vývoji.

Pomohl vám článek?
Související témata
Zdraví batolete Vývoj batolete a péče o něj První pomoc
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Zdraví batolete Vývoj batolete a péče o něj První pomoc
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU