Zelená stolice u kojenců
Zelená stolice u kojenců
Bc. L. Berešová Bc. L. Berešová
3 minuty čtení

Zjistěte jaké jsou příčiny výskytu zelené a nazelenalé stolice u kojenců a malých dětí. Je potřeba se jí obávat?

Do oblíbených

Zelená stolice u kojenců

Bc. L. Berešová Bc. L. Berešová
3 minuty čtení

Zjistěte jaké jsou příčiny výskytu zelené a nazelenalé stolice u kojenců a malých dětí. Je potřeba se jí obávat?

Do oblíbených

V prvních dnech po narození má vaše děťátko stoličku tmavou až černou, což je způsobeno směsí buněčné drtě, žlučových barviv a minerálních látek a říká se jí „smolka“. V podstatě je to jakési potvrzení  toho, že střeva miminka fungují dobře.

V dalších dnech se barva i konzistence mění přijímáním mateřského mléka. Stolička tak má barvu světle žlutou, je spíše řídká s větším množstvím vody a připomíná tak trochu míchaná vajíčka. Typický bývá i lehce nakyslý zápach.

Zelená stolice neznamená hlad

Máte pocit, že je stolička miminka zelená a kamarádka vám řekla, že má určitě hlad? Kdepak, zelená stolička není „hladová“ stolička, jak se říká.  Zelená stolice (odborně renus) vás tedy nemusí znepokojovat. Pokud by dítě mělo skutečně hlad, stolice by byla spíše nahnědlá, velice sporadická a hodně by zapáchala (obsahovala by hlen). Pokud váháte, zda je stolička vašeho miminka v pořádku, není nic snazšího, než zajít k dětskému lékaři, který vám vše vysvětlí. 

5 nejčastějších příčin zelené stolice:

  1. Dítě má novorozeneckou žloutenku.

  2. Dítě pije příliš předního mléka a mléčný cukr, který ve střevech kvasí a způsobuje zelené zabarvení (zvláště v létě je to časté, kdy děti pijí na žízeň hlavně přední mléko).

  3. Konzumujete příliš mléka a mléčných výrobků nebo jste jedla nějakou zelenou potravinu obsahující hodně železa.

  4. Začala jste dokrmovat (umělé mléko obsahuje železo, takže stolice uměle živeného dítěte bývá často zelenožlutá).

  5. Stolice je v plence delší dobu a na vzduchu zezelená.

Mám zelenou stolici řešit?

Pokud dítě nemá jiné obtíže, dobře pije, prdíky odcházejí, je to v pořádku. Ovšem pokud jsou ve stolici příměsi krve, hlenu nebo stolice hodně zapáchá, raději kontaktujte lékaře.

Snažte se kojit tak, aby miminko pilo nejen tzv. přední mléko (na žízeň), ale i mléko zadní, které je výživnější, obsahuje více tuku a látek v něm rozpuštěných.

Frekvence stolic se s věkem mění

Kojené miminko má většinou několik stoliček denně, a to až 7 - 10, s přibývajícími dávkami mléka a vyvíjejícím se zažívajícím ústrojím se počet stolic snižuje. Pokud má tedy vaše dítě 5 - 7 stoliček denně, je to v pořádku, ale stejně tak je normální, pokud jich má jen 1 - 2, a normální dokonce bývá, že během dne nebude mít vůbec žádnou stolici. Může být i pár dnů pauza a nejde o zácpu.

To, že nemá miminko třeba dva dny stolici, je proto, že mateřské mléko je dobře stravitelné. Pokud delší dobu miminko nekaká a máte pocit, že ho trápí zácpa, zkuste jemnou masáž bříška, nebo mu podejte několik kapek fenyklového a heřmánkového čaje mezi kojením. Rozhodně sami neaplikujte čípky nebo projímadla! Jestliže dítě pláče, je nevrlé a neklidné, odmítá prs, navštivte lékaře ihned. V každém případě v době kojení dbejte na zdravý a vyvážený jídelníček a dostatečný příjem tekutin a vitamínů.

Všechny články, které se týkají zdraví kojenců najdete v samostatné sekci. V případě, že zde nenajdete odpověď, neváhejte se zeptat našich odborníků.

váš průvodce mateřstvím

Stáhněte si naší bezplatnou mobilní aplikaci Nutriklub+, která vám usnadní prvních 1000 dní života vašeho děťátka. Články dle aktuálního věku děťátka, růstové grafy, jídelníčky pro kojící, to vše a mnohem více jsme pro vás připravili v naší aplikaci. Stáhněte si ji ještě dnes!


Stáhnout na Google Play

Zadejte svůj e-mail a dostaňte z Nutriklubu víc!
Získejte cenné rady od našich odborníků a množství další výhod!
Přidejte s k nám!


Stáhnout na App Store

Stáhnout z AppGallery





Pomohl vám článek?
Související témata
Zdraví novorozence a kojence Vývoj batolete a péče o něj Péče o novorozence a kojence
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Zdraví novorozence a kojence Vývoj batolete a péče o něj Péče o novorozence a kojence
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU