Víte, jaké jsou nejčastější dětské nemoci?
Víte, jaké jsou nejčastější dětské nemoci?
Mgr. et Mgr. Jitka L.
3 minuty čtení

Batolecí věk je dobou, kdy děti přestávají trávit čas jen s rodiči doma a začínají chodit do kolektivu. To s sebou přináší i větší riziko onemocnění.

Do oblíbených

Víte, jaké jsou nejčastější dětské nemoci?

Mgr. et Mgr. Jitka L.
3 minuty čtení

Batolecí věk je dobou, kdy děti přestávají trávit čas jen s rodiči doma a začínají chodit do kolektivu. To s sebou přináší i větší riziko onemocnění.

Do oblíbených

Náchylnost k infekcím je přirozená, imunitní systém dětí se stále vytváří a je pro něj nezbytný i kontakt s okolními viry a bakteriemi. A jaké nejčastější nemoci v batolecím věku přicházejí?

Rýma a záněty dýchacích cest

Patří k těm nejčastějším nakažlivým onemocněním. Stačí jedno dítě s pořádnou rýmou ve školce, a je téměř jisté, že onemocní dalších deset. Virová onemocnění se šíří vzduchem a inkubační doba je velmi krátká (asi 4-5 dnů). Katary horních cest dýchacích způsobují téměř vždy viry a tato virová onemocnění probíhají obvykle 4-5 dnů. Po tuto dobu je dítě nevrlé, malátné, nechutná mu jíst, může i v noci chrápat. Mezi hlavní příznaky patří rýma, teplota, kašel atd.

Záněty středního ucha

V batolecím věku bývají velmi časté, jsou častou komplikací onemocnění horních cest dýchacích z rýmy. Mezi první příznaky patří neklid, pláč, bolest v oušku, rýma a vysoká teplota. Potíže se obvykle zhoršují ve večerních a nočních hodinách. Při teplotě se podávají antipyretika a nutné je udržet průchodný nos (nutnost odsávat hleny!). Více o bolení oušek se můžete dozvědět v našem článku.

Když je nutné ouško píchnout

V případě velké bolesti vyhledejte lékařské ošetření, velmi často je nutné ucho „píchnout“, kdy dojde okamžitě k velké úlevě! Mívá-li vaše dítě opakovaně zánět středního ucha, mějte doma po ruce jako lék první pomoci znecitlivující kapičky do ucha, které na určitý čas zbaví dítě prudké bolesti.

Zánět průdušek

Jde o zánět sliznice v průduškách a může přijít po rýmě, zánětu nosohltanu apod. Mezi první příznaky patří kašel, který je zpočátku dráždivý, později suchý, zvýšená teplota nebo horečka, obtížný výdech a sípění (spíše u menších batolat).  Dítěti můžete ulevit tak, že zvýšíte polohu hlavičky a trupu podložením matrace a také zvlhčováním vzduchu. Lékaře ale vyhledejte vždy.

Plané neštovice

Klasické dětské onemocnění, které se projeví výsevem puchýřků, které svědí. Batole je unavené, bez zájmu a může mít zvýšenou teplotu. Na ni můžete podávat antipyretikum. Svědění lze řešit různými způsoby – tekutým pudrem (někteří pediatři od toho již ustupují) nebo podáním antihistaminik – léky proti alergii a svědivosti. Podle názoru lékařů je dobré si planými neštovicemi projít v dětském věku, v dospělosti může mít nemoc těžší průběh. Při onemocnění je nutný klid a izolace od zdravých dětí po dobu aspoň 14 dnů.

Infekční průjmy

Má-li vaše dítě vodnatou stolici více než 3x denně, pak je to průjem. Inkubační doba virových infekcí (především rotavirových) je krátká a trvá třeba pár hodin. Průjem byste neměli nikdy podceňovat, vždy kontaktujte lékaře.

Mezi příznaky rotavirových infekcí patří nechutenství, bolesti břicha, horečka a zvracení. Při akutním průjmu je nutné ztráty tekutin a solí doplňovat, takže dítěti podávejte zpočátku rehydratační roztok a po 4-6 hodinách podávejte dále obvyklou výživu. Kojení nemá být přerušováno, naopak je dobré kojit co nejčastěji k udržení hydratace.  U starších dětí je v prvních dnech dobře tolerována netučná strava (suchary, rohlíky, banány, rýže).

Pomohl vám článek?
Související témata
Zdraví batolete Vývoj batolete a péče o něj Dětské nemoci
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Zdraví batolete Vývoj batolete a péče o něj Dětské nemoci
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU