Růstový spurt: Je vaše dítě pořád hladové?
Růstový spurt: Je vaše dítě pořád hladové?
3 minuty čtení

Prochází vaše miminko růstovým spurtem? V tomto článku se dozvíte kolikrát denně je vhodné kojit, kdy začít s příkrmy a jak poznáte, že má dítě opravdu hlad.

Do oblíbených

Růstový spurt: Je vaše dítě pořád hladové?

3 minuty čtení

Prochází vaše miminko růstovým spurtem? V tomto článku se dozvíte kolikrát denně je vhodné kojit, kdy začít s příkrmy a jak poznáte, že má dítě opravdu hlad.

Do oblíbených

I když je každé dítě jiné, dobrým indikátorem toho, že má vaše miminko ještě hlad, je pláč, kterým se miminko dožaduje častějšího krmení nebo většího množství mléka.

Jak se projevuje růstový spurt

Jak vaše dítě roste, roste i jeho chuť k jídlu, kterou může být obtížné přizpůsobit jeho stravovacím návykům. Kolem 3. a 6. týdne a 3. a 6. měsíce mnoho miminek prochází tzv. růstovým spurtem, který může znamenat, že budou v tomto období po dobu až jednoho týdne hladovější. Určitou dobu však trvá, než se tvorba mléka přizpůsobí potřebám dítěte. Pokud tyto růstové spurty překonáte bez použití dokrmů, pak dalšímu plnému kojení již většinou nic nebrání. 

Jak často mám dítě kojit?

Dítě můžete kojit v tomto období dle jeho chuti 12x i vícekrát za den, z toho 2 - 3x v noci (v nočních hodinách je sekrece prolaktinu - hormonu ovlivňujícího tvorbu mléka - nejvyšší). Během každého kojení nabízejte oba prsy a můžete je i několikrát vystřídat. Některé děti sají lépe a ochotněji ve spánku. Podání dokrmu není v tomto období vhodným řešením, neboť ve svém důsledku snižuje počet a zkracuje dobu přiložení a tím vede ke snížení tvorby mateřského mléka.

Mezi jednotlivými kojeními prsy stimulujte pomocí odsávačky nebo odstříkáváním – podpoříte tak zvýšení laktace. Zaměřte se na bezchybnou techniku kojení a zvolte pohodlné a nestresující prostředí. Zvýšená tvorba mléka se projeví asi po 2 - 3 dnech po zavedení těchto opatření. Je důležité mít ve svém okolí někoho, kdo vás bude ve vaší snaze kojit podporovat a převezme za vás část domácích povinností, abyste mohla mezi kojeními odpočívat.

Příliš brzké odstavení

Ačkoli je zvýšená chuť k jídlu jedním z prvních příznaků toho, že je miminko připraveno přijímat i tuhou stravu, neuspěchejte tento proces. Optimální doba pro zavádění nemléčných příkrmů je u kojených dětí nejpozději po 6. měsíci věku. Nejvhodnější období pro zavádění nemléčné stravy u zdravých dětí určí na základě fyziologického vývoje dítěte lékař. Dřívější zavádění příkrmů nemá pro kojence žádný význam.

Naopak příliš pozdní zavedení příkrmů vede k nedostatečnému přísunu všech potřebných živin a může negativně ovlivnit růst a vývoj orgánů, rozvoj jemné motoriky a pozdější akceptaci nových chutí. Ve věku 6 měsíců již dítě sedí s oporou, ovládá pohyby hlavou a rozvíjí i žvýkací dovednosti, které umožní konzumovat i polotuhou stravu. Zavedení příkrmů vždy konzultujte s pediatrem, který nejlépe pozná, kdy je vaše dítě připraveno přecházet na pevnou stravu.

Je to skutečně hlad?

Některé děti rády sají jednoduše jen proto, že se jim to líbí, i když ve skutečnosti nemají hlad. Vaše dítě je příliš malé na to, aby mohlo rozlišit, kdy má hlad a kdy si jen chce prs „podumlat“. Při kojení dítě ponechte přiložené k prsu jen po celou dobu aktivního sání. Při správném sání se pohybují spánky a uši dítěte. Je slyšet polykací zvuk, dítě nemlaská, tváře dítěte nevpadávají.

Pokud je dítě u prsu delší dobu a saje přerušovaně s delšími přestávkami nebo pospává, kojení ukončete. Vyžadování mléka tedy může být ve skutečnosti vyžadováním uklidnění nebo pozornosti. Takže pokud se zdá, že vaše miminko něco chce a vy si myslíte, že určitě nemá hlad, zkuste se s ním místo krmení pomazlit.

Pomohl vám článek?
Související témata
Výživa novorozence a kojence Vývoj novorozence a kojence Péče o novorozence a kojence Vše o kojení
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Výživa novorozence a kojence Vývoj novorozence a kojence Péče o novorozence a kojence Vše o kojení
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU