Polohy při kojení
Polohy při kojení
3 minuty čtení

  • Správná poloha matky a děťátka při kojení je důležitá pro spokojenost obou. 
  • Poloh existuje několik a některé jsou popsány v následujícím článku.

Do oblíbených

Polohy při kojení

3 minuty čtení

  • Správná poloha matky a děťátka při kojení je důležitá pro spokojenost obou. 
  • Poloh existuje několik a některé jsou popsány v následujícím článku.

Do oblíbených

Správně zvolená vzájemná poloha matky a dítěte vede k tomu, že maminka je během kojení spokojená, relaxovaná, necítí bolest, bradavka není oploštělá ani poškozená, prs je po kojení vyprázdněný, dítě saje dobře dlouhými tahy, při sání nevydává srkavé zvuky, volně dýchá a je klidné a spokojené.

V jaké poloze můžete kojit? 

Nejčastější polohy

Vleže, nejlépe na boku - Matka leží na boku, spodní paži má ohnutou. Dítě leží hlavičkou v ohbí paže, bříškem k mamince (pozor: nesmí ležet na zádech!). Tato poloha je nejoblíbenější pro noční kojení, ale není úplně nejvhodnější pro maminky – začátečnice, protože je na dítě špatně vidět a s dítětem se hůře manipuluje.

Kojení v leže na boku
Poloha vleže

Vsedě (madona, kolíbka) - Maminka sedí, záda má podepřená, miminko leží v ohbí její paže, předloktí podpírá dítěti záda, prsty ruky matky spočívají na hýždích dítěte. Spodní ruka dítěte objímá matku kolem pasu, horní ruka leží na prsu, ze kterého je kojeno. Aby matka nedržela celou váhu dítěte na ruce je vhodné si dítě, předloktí a loket ruky podložit polštářem.

Kojení v sedě, tzv. madona
Poloha vsedě


Mohlo by vás také zajímat: 5 zásad pro kojení

Pro maminky po císařském řezu

V polosedě - Modifikace polohy v sedě, při které má maminka pod koleny polštář podpírající dolní končetiny. Velmi pohodlná poloha, vhodná pro maminky po císařském řezu.

Kojení v polosedě
Poloha v polosedě

Vleže na zádech - Maminka leží na zádech, dítě má položené bříškem ke svému břichu a rukou ho podpírá v oblasti zad. Poloha vhodná pro malé, nedonošené a špatně se přisávající děti, pro matky se silným vypuzovacím reflexem a po porodu císařským řezem.

Zadejte svůj e-mail a dostaňte z Nutriklubu víc!
Získejte cenné rady od našich odborníků a množství další výhod!
Přidejte s k nám!
Kojení v leže na zádech
Poloha v leže na zádech

Ve vzpřímené, tzv. vertikální poloze - Poloha je vhodná pro děti s malou bradičkou a pro děti nedonošené. Matka sedí s podepřenými zády, při kojení z levého prsu dítě sedí obkročmo na stehně levé nohy, pravá ruka matky podepírá hlavičku, krk a tělo dítěte, levá ruka podepírá prs z téže strany. Při kojení z pravého prsu sedí dítě na pravém stehně matky, levá ruka jej podepírá a pravá ruka drží prs.

Kojení ve zpřímené poloze
Vzpřímená poloha

Další polohy používané maminkami při kojení

Poloha tanečníka – Dítě leží na matčině předloktí (podloženém polštářem), ruka podepírá prs téže strany. Tato poloha je vhodná pro střídání prsou při jednom kojení, neboť se nemusí měnit způsob držení dítěte a matka má pod kontrolou i pohyby hlavičky dítěte. Tato poloha se používá při kojení nedonošených či špatně se přisávajících dětí.

Kojení v poloze tanečníka
Poloha tanečníka

Kojení obouruč – při použití této polohy budete potřebovat pomoc druhé osoby, která vám pomůže dítě přiložit. Maminka prs uchopí shora palcem, zbývající prsty podpírají prs zespodu. Poloha je vhodná pro maminky s velkými prsy.

Kojení obouruč
Poloha s použitím obou rukou

Boční držení (fotbalová) – Dítě leží zezadu podél boku matky a na jejím předloktí, je kojeno z bližšího prsu. Ruka matky podpírá ramínko, prsty téže ruky hlavičku dítěte. Nožky kojence jsou podél matčina boku. Vhodné je využití polštáře, který dítě podepře. Poloha je vhodná pro děti nedonošené, pro dvojčata při jejich současném kojení, pro ženy s velkými prsy nebo plochými bradavkami.

Kojení ve fotbalové poloze
Poloha fotbalová


Pomohl vám článek?
Související témata
Výživa novorozence a kojence Šestinedělí Péče o novorozence a kojence Vše o kojení
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Výživa novorozence a kojence Šestinedělí Péče o novorozence a kojence Vše o kojení
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU