Kdy s miminkem ven? Choďte na procházky v létě i v zimě
Kdy s miminkem ven? Choďte na procházky v létě i v zimě
Bc. L. Berešová Bc. L. Berešová
4 minuty čtení

I s miminkem můžete vyrazit na procházku nebo dokonce na výlet. Organizace takového dne závisí nejen na počasí, ale také na věku vašeho dítěte.

Do oblíbených

Kdy s miminkem ven? Choďte na procházky v létě i v zimě

Bc. L. Berešová Bc. L. Berešová
4 minuty čtení

I s miminkem můžete vyrazit na procházku nebo dokonce na výlet. Organizace takového dne závisí nejen na počasí, ale také na věku vašeho dítěte.

Do oblíbených

Zima

Přemýšlíte, co podniknout v zimě s malým dítětem? Žádné obavy, i s ním se dá ledacos podniknout! Jen se na to musí celá rodina důkladně připravit.

Ani hory nemusí být problém 

Pokud kojíte, není třeba se vyhýbat rodinným výletům a vyrazit můžete i v zimě na hory. Že to nejde, protože je dítě ještě malé? Pokud nepojedete do Antarktidy, pak proč ne? Krkonoše, Beskydy nebo Šumava jsou skvělá volba i pro tak malé dítě. Na horách se dá užít spousty legrace i s malými batolaty. S miminkem se toho ještě moc dělat nedá, ale upravíte-li si kočárek pro ježdění na sněhu, proč ne. Například na běžky lze i se speciálně upraveným kočárkem na lyžích, takže to na sněhu jede jako po másle, a miminko v něm krásně spinká a dýchá čerstvý vzduch.

Mohlo by vás také zajímat: Otužování dětí aneb jak přirozeně posílit dětskou imunitu

Dbejte na oblečení

Je jasné, že nevyrazíte na procházku ve velkém mraze, nebo když bude silně foukat. Drobné sněžení nevadí. Pokud si nejste jistí, kdy a kam s dětmi vyrazit, poraďte se s dětským lékařem. Základem je správné oblečení (radši více vrstev než jednu), do kočárku ještě fusak, dítě pak oblečte do overalu, větším batolatům už dejte oteplovačky a bundu. Volte funkční prádlo, které dobře saje, dítě neprochladne a nebude mu zima.

A co všechno lze podnikat s batolaty? Sáňkovat (pro batolata asi nejvhodnějším a nejméně náročným sportem), ale pozor na výběr kopce, neměly by končit dole frekventovanou silnicí. A rozhodně byste na saních měli jezdit s dětmi i vy, nenechte je samotné. Pozor též na možné úrazy. Boby radši pořiďte dítěti s brzdami, protože bez nich se může i plastová lopata stát pěkně nebezpečným vozidlem. Můžete zkusit i lyžování, zhruba od 2,5 roku (když dítě pořádně stojí na svých). Učte se nejprve na rovině a začínejte po malých douškách, ideální je zaplatit i lyžařskou školičku, zejména tehdy, pokud nejste nijak skvělí lyžaři.

A co ještě se dá dělat v zimě, pokud je ovšem sníh? Stavět sněhuláky, koulovat se a jen tak „blbnout“ na sněhu. Vymyslet se dá skutečně cokoliv, co vám udělá radost.

Mohlo by vás také zajímat: Hračky a aktivity pro batole

Léto

Hurá na hřiště

Jakmile se dítě naučí chodit, bude mít potřebu běhat neustále, takže vymýšlejte takové procházky, které ho nebudou nudit, můžete vyrazit na pískoviště, kde jsou prolézačky a různé klouzačky či dětské domečky. Ty můžete dětem pořídit i domů, pokud máte vlastní zahradu. Klouzačky se vyrábějí z různých materiálů, plastové jsou levnější, laminátové zase odolnější, ale plast vám úplně stačí (dá se navíc snadno omývat). Dětské domečky jsou také fajn a spolu s prolézačkami podporují u dětí sociální hru a prostřednictvím toho rozvoj jejich sociálních dovedností. Podporují také fyzickou aktivitu a zvyšují jejich sebedůvěru. A dovádět můžete spolu s nimi. Vhodné jsou pro děti od 2 do 8 let.

Pískoviště je vhodné už pro docela malé děti, tam si mohou trénovat zručnost a fantazii (stavění báboviček apod.), ale také se seznamují s novými materiály a tvary. Na pískovišti se dá zažít spousty legrace. Skvělá zábava pro batolata od 1 roku jsou i houpačky – a dají se sehnat houpačky už pro děti od 9 měsíců. 

věděla jste?

Houpáním podporujete hrubou motoriku a dítě se učí udržet rovnováhu, posiluje si svaly a správné držení těla.

Domácí houpačku nejdříve pořádně zkontrolujte, zda visí skutečně pevně. Chcete si pořídit něco, kde se budete moct houpat i vy? Existují dřevěné houpačky s nosností až 100 kg, ale to už musíte mít větší prostor.

a nebo...

A co ještě dalšího můžete dělat venku s většími kojenci a batolaty? Dupat do louží (ovšem jen s holínkami), prolézat tunelem (ten vyrobíte třeba tak, že přehodíte velké prostěradlo přes šňůru na prádlo) apod. Hrát si můžete na babu, zlatou bránu otevřenou nebo na vláček. 

Zhruba dvouleté děti už začínají být relativně nezávislé, chtějí si všechno zkusit samy. Jejich nápadnou vlastností je naplánovat si činnost dopředu a promyslet, jak se dostanou třeba ze stromu, ještě než na něj vylezou… 

Takže, při (vašem) plánování procházek myslete na to, že vás už děti mohou pořádně překvapit a to v jakémkoli směru. Proto buďte neustále ve střehu, abyste předešli úrazům a nehodám a odnesli si ze společně strávených chvil venku jenom pěkné vzpomínky.

Pomohl vám článek?
Související témata
Péče o novorozence a kojence Šestinedělí Dětská imunita
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Péče o novorozence a kojence Šestinedělí Dětská imunita
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU