Bolest břicha u dětí může i nemusí mít jasnou příčinu
Bolest břicha u dětí může i nemusí mít jasnou příčinu
MUDR. Petr Tláskal, CSc. MUDR. Petr Tláskal, CSc.
3 minuty čtení

Bolest bříška nemá vždy jasného původce. Je dobré vědět, co u děťátka sledovat a co sdělit lékaři. Nejen na to najdete odpovědi v tomto článku.

Do oblíbených

Bolest břicha u dětí může i nemusí mít jasnou příčinu

MUDR. Petr Tláskal, CSc. MUDR. Petr Tláskal, CSc.
3 minuty čtení

Bolest bříška nemá vždy jasného původce. Je dobré vědět, co u děťátka sledovat a co sdělit lékaři. Nejen na to najdete odpovědi v tomto článku.

Do oblíbených

Proč k bolestem dochází?

Obtíže dítěte mohou být akutní nebo dlouhodobé a opakované. Bolesti břicha u dítěte mohou souviset s onemocněním jeho trávicího traktu nebo orgánů, které jsou uloženy v dutině břišní. Mohou však být i projevem nemoci jiných orgánových systémů. Nelze vyloučit ani souvislost s nějakou psychickou zátěží dítěte nebo pouze potřebou dítěte upozornit na svoji přítomnost, což také nebývá vzácností.

Běžně se uvádí, že pouze asi 30 % bolestí břicha u dětí, má nějaký určitý zdravotní důvod.

Ve zbývajících případech se příčina obtíží zcela neobjasní. Rodiče dítěte pak opakovaně přichází do ambulance praktického lékaře a řešení se nedostavuje. Praktický lékař většinou provádí, kromě klinického vyšetření, řadu laboratorních testů a dle jejich výsledků dále konzultuje odborného lékaře, chirurga, gastroenterologa, případně lékaře jiných specializací. Každý lékař musí na prvním místě vyloučit náhlou příhodu břišní, která vyžaduje neodkladný chirurgický zákrok, dále musí posoudit, zda příčina obtíží má charakter nějakého organického onemocnění, které vyžaduje léčbu.

A zde je hlavní úloha rodiče, být pomocníkem lékaři ve stanovení správné diagnózy. Rodič zná své dítě nejlépe a měl by i umět co nejlépe popsat charakter jeho obtíží.

Zadejte svůj e-mail a dostaňte z Nutriklubu víc!
Získejte cenné rady od našich odborníků a množství další výhod!
Přidejte s k nám!

Co tedy u dítěte sledovat a sdělit lékaři

  • Jaký je charakter bolesti (tlak, křeče, píchání, atp.).
  • Jak dlouho obtíže trvají.
  • Zda bolest souvisí s příjmem potravy, nebo v kterou dobu jsou obtíže nejakutnější.
  • Kdy bylo dítě naposledy na stolici a jak stolice vypadala (konzistence, barva, příměsy, paraziti, atp.).
  • Zda dítě zvracelo nebo má toto nucení.
  • Zda dítěti odcházejí plyny.
  • Kdy naposledy močilo, jak moč vypadala a zda močení provázely nějaké projevy bolesti.
  • Co a kdy dítě naposledy jedlo.

Důležitá je pozornost rodičů

V souvislosti s onemocněním orgánů trávicího traktu je vždy důležité, aby rodič sledoval, jaký charakter bolestí bříška dítě má. Zda se jedná o pocit tlaku, píchání či křečí, do kterých míst břicha dítě obtíže lokalizuje, zda se obtíže objevují v závislosti na příjmu potravy a ve kterou dobu tyto obtíže dítě sužují.

Důležitým údajem je i to, jak dlouhou dobu obtíže trvají, zda jsou na dítěti viditelné a co při bolestech břicha dítěti pomáhá. Významným údajem je informace o stolici dítěte, její konzistenci, případně příměsích krve, hlenu, zbytků nebo i parazitů. Údaje o opakovaném průjmu nebo zácpě jsou rovněž velmi významné. V souvislosti s bolestmi břicha zjišťujeme i pocit dítěte na zvracení, nebo i to, zda dítě zvrací. Důležité je také to, jakou má dítě chuť k jídlu a podobně. Vhodné je si uvedené údaje zaznamenat a dále pak sdělit lékaři.

Jak postupovat?

V podstatě i u opakovaných bolestí břicha nemůžeme nikdy vyloučit náhlou příhodu břišní. Jedná se například o zánět slepého střeva nebo o postižení průchodnosti střeva. Je-li proto průběh obtíží nepříznivý a vybočuje-li z projevů předchozích obtíží, měli bychom rozhodně konzultovat lékaře. Má-li dítě současně teplotu, nelze vyloučit nějaké akutní onemocnění. Nejčastější to bývá zánět trávicího traktu, s průjmy a zvracením. V tomto případě pomůže šetření trávicího traktu, dieta a dostatek tekutin. Současné bolesti v krku nebo kašel rovněž vyžadují konzultaci lékaře.

Pomohl vám článek?
Související témata
Zdraví batolete Vývoj batolete a péče o něj
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Zdraví batolete Vývoj batolete a péče o něj
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU